Kotijäätelö

Jäätelökone on jo pitkään lojunut kaapin perällä. Kesällä käytin sitä kuitenkin muutaman kerran. Koneessa on kulho, joka pitää pakastaa ennen käyttöä. Käytön aikana koneessa oleva vispilä pyörittää kulhossa olevaa jäätelömassaa siten, että massa jäätyy ja muuttuu pehmisjäätelön kaltaiseksi. Halutessaan jäätelön voi laittaa pakkaseen, jotta siitä tulee tavallisen jäätelön tapaista. Kulhoon ei kannata laittaa liikaa massaa, koska sen jäädytyskyky on rajallinen. Huonoimmassa tapauksessa massasta tulee vain hileinen pirtelö. 

En yleensä halua käyttää kananmunaa leivonnaisissa, jos niitä ei kypsennetä. Halusin siis tehdä jäätelönkin ilman kananmunaa. Sakeuttamisaineena käytin johanneksenleipäpuujauhetta. Itselläni ei ollut kaapissa maitojauhetta, mutta sitä on hyvä lisätä jäätelömassaan mukaan. 

Tein kolmea erilaista jäätelöä: vaniljajäätelö, kookosjäätelö ja valkosuklaajäätelö. 


Tässä reseptit:


Perusjäätelön ainesosat:
4 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 tl johanneksenleipäpuujauhetta
(1-2 rkl maitojauhetta)


Vaniljajäätelöön lisäksi ripaus vaniljasokeria.
Kookosjäätelöön 3 dl kookosmaitoa ja maitoa vain 2 dl. 
Valkosuklaajäätelöön 100 g valkosuklaata. 


Ensimmäinen päivä:
Kuumenna kaikki ainesosat kattilassa noin 70-80 celsiusasteen lämpötilaan. Älä anna seoksen kiehua. Siirrä seos muoviastiaan tai mehukannuun ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Seosta voi välillä sekoittaa lusikalla. Siirrä seos noin 2-3 tunnin päästä jääkaappiin kylmettymään seuraavaan päivään.


Toinen päivä:
Vispaa kylmettynyt jäätelömassa, joka näyttää koostumukseltaan hieman löysältä maitokiisseliltä. Vispaaminen on tärkeää, koska tällöin jäätelöstä tulee kuohkeaa ja sinne tulee ilmaa. Siirrä vispattu jäätelömassa jäätelökoneeseen ja käynnistä kone. Koneen tehosta riippuen jäätelön valmistaminen kestää 20-30 minuuttia. Nauti jäätelö heti valmistuksen jälkeen tai siirrä se astiaan ja laita astia pakastimeen. Jäätelö on valmis nautittavaksi seuraavana päivänä. Pakastimessa jäätelö säilyy noin 1-2 kuukautta.









Kommentit

Suositut tekstit