Kotiateriapalvelu Kanadassa ja Menumat Suomessa

Päätin siis aloittaa etsimään vapaaehtoistyöntekijänä töitä täältä Montrealissa. Tutustuin eri yhdistyksien kotisivuihin ja erityisesti niiden, joiden toimintaan liittyi ruoanvalmistaminen. Seuraavaksi rajasin hakuani niin, että yhdistyksen sijainti olisi melko lähellä kotiani. Lopulta löysin erään Popote roulanten -järjestön kotisivut ja täytin heidän sivuillaan olevan sähköisen hakulomakkeen. 

Popote Roulante - Meals on Wheels - Kanadan kotiateriapalvelu

Popote roulante on ranskaa ja tarkoittaa englanniksi "meals on wheels". Kyseisten järjestöjen toiminta on verrattavissa Suomen kunnalliseen kotiateriapalveluun. Popote roulante -järjestöjä on Montrealin ja koko Quebecin alueella lukuisia. Tästä kartasta näkee järjestöjen lukumäärän ja sijainnin. Jokaisella yrityksellä on keskuskeittiö, josta ruoanjako eteenpäin ikääntyneiden koteihin tapahtuu.

Tällä viikolla, 17 - 23. maaliskuuta, vietetään Quebecin alueella "meals on wheels" -viikkoa. Quebecin kotiateriapalvelun toiminnasta on katsottavissa videohaastattelu ja luettevissa artikkeli. En ole varma, onko video katsottavissa ympäri maailman. 

Kanadan kotiateriapalvelujärjestöt ovat käytännössä vapaaehtoisjärjestöjä, mutta ne saavat kuitenkin kunnalta rahallista tukea. Myös yksityisillä lahjoituksilla on tärkeä merkitys järjestöjen toiminnan ylläpitämiseen. Järjestöissä työskentelee palkattuja ja vapaaehtoisia työntekijöitä. 

Videohaastattelussa kerrotaan, että Quebecin alueen Popote roulante -järjestöissä toimii yli 10 000 vapaaehtoistyöntekijää ja heidän keski-ikänsä on 72 vuotta. Montrealin Popote Roulante - järjestöissä vapaaehtoistyöntekijöitä on noin 800. Koska kotiateripalvelutoiminta tapahtuu pääosin päiväsaikaan, on vapaaehtoisten rekrytointi ja saaminen haastavaa.

Kotiateriapalvelut Suomessa

Suomessa on kunnan vastuulla huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista ja kotiateriapalvelu on yksi kunnan tarjoamista palveluista ikääntyneille. Suomessa kunnan sosiaalitoimi ja kotihoito päättävät kotiateriapalvelun asiakkaista. 

Käsittääkseni kotiateriapalvelun asiakkaiden valinta perustuu täällä Montrealissakin kunnan sosiaalitoimen harkintaan. Suomessa kotiateriat on perinteisesti valmistettu kunnallisen ruokapalvelun valmistuskeittiössä. Suomessa on tehty monia tutkimuksia kotiateriapalvelun toimivuudesta ja ikääntyneiden mielipiteistä palvelun toimivuuteen, ruokaan ja pakkauksiin. Jos olet kiinnostunut asiasta enemmän, katso tekstin lopussa olevat linkit. 

Menumat ateria-automaatti

Tutkimus ja kehitystyö ovat tuottaneet tulosta ja kotiateriapalvelun uusimpana keksintönä on Menumat ateria-automaatti, joka on ollut paljon esillä myös mediassa. 

Kunnat ovat pystyneet helposti yksityistämään kotiateriapalvelunsa tekemällä sopimuksen Menumat Oy:n kanssa. Sopimusta ei edes tarvitse kilpailuttaa, koska yritys on tällä hetkellä ainoa kyseisen palvelun tarjoaja Suomessa. Helsingin alueella laitteen käyttäjiä on tällä hetkellä noin tuhat ja monella paikkakunnalla on alkanut Menumat -pilottikokeilu vuoden 2013 aikana.

Menumat -laite sisältää pakastimen ja kiertoilmauunin. Asiakas ottaa laitteen pakastimesta haluamansa ruoka-annospakkauksen ja kypsentää sen laitteen kiertoilmauunissa. Laitteen toiminta vaikuttaa yksinkertaiselta ja videoesittelykin laitteen toiminnasta löytyy. Laite on puhuva, mikä saakin sen muistuttamaan robottia. Koska laite on kytketty internettiin, on siihen saatavilla erilaisia muistutuspalveluita.

Menumat -laitteen etuina ovat, että asiakas saa syödä ruokansa silloin, kun itse haluaa, ja ruoan säilytykseen ja kuljetukseen ei liity pilaantumisriskiä. Lämpien ja kylmien aterioiden kuljetus- ja säilytyslämpötilarajoista on säädetty elintarvikelaissa. 

Ruoan bakteerien toiminta lisääntyy silloin, kun ruoan lämpötila on pitkään 6 - 60 °C:n välillä. Koska kotiateriapalveluiden haasteena on säilyttää lämpimän aterian lämpötila yli 60 °C:n, näyttää Menumat -laitteen tulevaisuus positiiviselta. Kanadan elintarvikelainsäädännöstä en ole vielä ottanut selvää.

Kotiateriapalveluissa on vielä kehittämistä

Kirjoituksestani taisi tulla hieman Menumat -laitteen mainospuhe, vaikka en ole itse laitetta edes kokeillut. Jos ikääntyvä henkilö osaa laitetta oikein käyttää, uskon laitteen olevan hyvä kotiateriapalvelun vaihtoehto. Laitteen suurin haittapuoli verrattuna päivittäin kotiinkuljetettuun ateriaan on varmasti sen epäsosiaalisuus. 

Ehdotankin täten videopuhelumahdollisuutta (eli skypeä) seuraavaan ateria-automaattiversioon. Olen myös samaa mieltä sen asian kanssa, että monelle ikääntyvälle henkilölle ateria-automaatin käyttäminen voi olla liian ylivoimaista. Tietotekniikkasukupolvi ei ole vielä eläkeiässä.

Se on kuitenkin varmaa, että kotiateriapalveluiden kysyntä kasvaa, koska ikääntyvien määrä nousee niin Suomessa kuin täällä Kanadassakin.


Pääsisiköhän tämä ruokalaji kotiateriapalvelun ruokalistoille?
Punaisia tacolastuja, vihanneksia, tomaattisalsaa, tofua ja cheddarjuustoa. 


Linkit Suomessa tehtyihin kotiateriapalvelututkimuksiin:
Ikääntyvien näkemyksiä hyvästä ateriasta ja ateriapakkauksesta. Tuorila H ja Järvelä K. Kuluttajatutkimuskeskus. 2012. 
Ikääntyneiden asiakkaiden mielipiteet vaihtoehtoisista kotiateriapalveluista Oulussa. Lehtosaari-Drushinin P. Kajaanin ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. 2012
Ikääntyvien kotiateriapalvelu Pyhtäällä. Väänänen L. Mikkelin ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. 2012


Kommentit

Suositut tekstit