Tippiä vapaaehtoistyöstä

Olen ollut nyt yhteensä kolmena päivänä vapaaehtoisena yhdessä Montrealin kotiateriapalvelujärjestössä eli Popote roulantessa. Ensimmäinen päiväni oli viime viikon torstaina ja tällä viikolla olin maanantaina ja torstaina. Lisäksi olin tiistaina järjestön iltatilaisuudessa, joka oli eräänlainen varainkeruukampanja.

Kirjoittaessani vapaaehtoistoiminnasta haluaisin vältellä puhumasta työstä, työpäivästä, työajasta ja työntekijöistä, koska työ -sanaan liittyy vahvasti rahan ansaitseminen. Sanan välttely kuitenkin hankaloittaa ja hidastaa kirjoittamista, niin otan sen käyttöön, vaikka toiminta onkin vapaaehtoista ja palkatonta.

Työpäiväni kesto Popote roulantessa on noin 4 tuntia. Työpäivä alkaa klo 9:30 aamulla ja päättyy noin klo 13:30. Aamulla autan keittiöhenkilökuntaa ateriarasioiden sulkemisessa ja auton pakkaamisessa. Auto on normaali henkilöauto. Autossa on kuljettaja ja ruoanjakaja. Minä olen toiminut ruoanjakajana. Minulla on lista, johon on listattu asiakkaiden tiedot ja heille jaettavan aterioiden määrä ja laatu. Kuljettaja pysäyttää auton asiakkaan oven eteen ja minä menen sisälle viemään aterian asiakkaalle. Asiakkaat voivat maksaa aterian käteisellä tai sitten he voivat maksaa heille toimitetut ateriat kerran viikossa tai kuukaudessa. Ateriaan kuuluu pääruoka, keitto ja jälkiruoka. Aterian hinta on 5 Kanadan dollaria. Asiakkailla on myös mahdollisuus tilata lisäksi järjestön valmistamia pakasteaterioita.

Ensimmäisenä päiväni sen jälkeen, kun olin jo vieraillut muutaman asiakkaan luona, saavuin erään hienosti pukeutuneen vanhemman naishenkilön ovelle. Hän oli minua vastassa patalapun kanssa ja hänellä oli 5 dollarin seteli kädessään. Kun olin ottanut setelin, hänellä oli kädessään vielä kolikko, jota on ojensi minulle. Tilanne sai minut hämmästymään ja ensimmäinen ajatukseni oli, että asiakas muisti aterian hinnan väärin. Taisin sanoa hänelle jotain sellaista, että aterian hinta on vain viisi dollaria ja en ollut valmis ottamaan kolikko vastaan. Muutaman vaivautuneen sekunnin päätteeksi asiakas sanoi: "It is for you". Tämän jälkeen ei ollut epäselvää, mistä oli kyse, hän oli antamassa minulle tippiä eli palvelurahaa!  

Näin suomalaisena olin asiasta varsin hämilläni, taidan olla edelleen, ja kävinkin asiasta lyhyen keskustelun autossa kuljettajan kanssa. Kuljettaja totesi asian normaaliksi ja lisäsi siihen, että he ovat toki pitäneet palvelurahan rajana yhtä dollaria. Asiakkaalle tulee huomautttaa asiasta silloin, jos hän on tarjoamassa enempää kuin yhtä dollaria. Päivän kuluessa myös muutama muu asiakas maksoi palvelurahaa. 

Osa asiakkaista asui melko varakkaalta vaikuttavissa asunnoissa, joten luulen heidän tilaavan kotiateriapalvelun henkilökohtaisesti eivätkä sosiaalitoimiston kautta. En ole varma asiasta, ja voin olla väärässäkin, koska onhan hyvävaraisella suomalaisella vanhuksellakin oikeus kunnalliseen kotiateriapalveluun. Pyrin ajattelemaan, että palvelurahan antaminen on asiakkaan mielestä normaali käytäntötapa ja sen vastaanottaminen on kohteliasta. Joskus olen jakanut palvelurahan kuljettajan kanssa ja joskus kuljettaja on antanut minun pitää kaikki rahat. Olen työskennellyt tähän asti vain palkattujen työntekijöiden kanssa. Palvelurahan saaminen vanhuksilta tuntuu minusta hieman oudolta, mutta koitan olla tuntematta asiasta syyllisyyttä. Yhteensä palvelurahaa kertyy päivän aikana 2 - 5 dollaria. 

Kun olemme jakaneet kaikki ateriat asiakkaille, palaamme toimipisteelle, josta aamulla lähdimme. Järjestö tarjoaa kaikille työntekijöille lounasaterian, joka on siis melkein samanlainen kuin kotiateripalvelun asiakkaile on jaettu. Ruoka on ollut erittäin maukasta. Viime viikon torstaina oli purjosipulipiirasta (rans. quiche), maanantaina oli tomaattista lihakastiketta ja makaronia ja tämän viikon torstaina oli tomaattisia kaalikääryleitä ja perunamuusia. Ilmainen lounas on mukava etu ja samalla saan tutustua Quebeciläisiin perinneruokiin. Alle olevassa kuvassa voi tutustua Montrealin kotiateriapalvelun maaliskuun ruokalistaan. Ateriat kuljetetaan arkisin maanantaista perjantaihin.

Ranskankielisessä Fil et fouet -ruokablogissa on tomaattisten kaalikääryleiden resepti ja muita herkkuja.


Montrealin kotiateriapalvelun maaliskuun ruokalista.
Herkullisestä vaikuttaa!




Kommentit

  1. Ite en toki tee vapaaehtoistyötä, mutta mustakin tipin saaminen on outoa! Varsinkin meillä, ku en aina oo ihan varma, tuleeko tippi siitä, että ruoka oli hyvää (siis keittiön väelle), prinsessat upeita (näyttelijöille siis) vai siitä, että MINUN palveluni oli niin hyvää (ellei ne sitten sano: "Tämä on sinulle") - joka tapauksessa tippi on tarkoitettu minulle. Muutaman kerran olen saanut isojakin rahoja, viisikymppisen, mikä suomalaisena melkein nolottaa... Nyt siihen alkaa olla tottunut, eikä niitä tietenkään koko ajan saa.

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Ihana saada vuoropuhelua asiaan, joka taitaa tosin olla jo menneen talven lumia, mutta silti ;) Molemmat ollaan myös taidettu jo tippimme tuhlatakin. Vähän noloa kirjoittaa näin kahden kuukauden viivellä mitään, mutta eikös se "Parempi myöhään kuin milloinkaan" toimi aina. Bittimaailma vain tuppaa aina jäämään kakkoseksi.

    Tippiasiasta kuitekin sen verran, että joo olen samaa mieltä siitä, että kyllä siihen tipin saamiseen suht helposti tottui ja voisin myös väittää, että mitä enemmän tottui sen saamiseen, sitä enemmän tottui myös sen antamiseen siis silloin, kun itse kävi ulkona syömässä ym.

    Pitää varmasti myös paikkansa, että kun ihmiset lähtevät lomalle niin niitä lompakon nyörejä pidetään melko löysällä ja sitten tuntemattomien valuuttakurssien kanssa pähkäillessä se tipin summa saattaa mennä helposti nousta suuriinkiin summiin, varsinkin, jos ei ole rutiinia asiaan.

    Paluu takaisin tänne pohjolaan on kyllä saanut tipit jäämään omaan nojaansa.
    Kysymys kuuluukin miten siellä Suomessa sujuu? Tarvii olla yhteydessä ja tervetuloa myös kylään!

    VastaaPoista
  3. Joo täytyy kyllä sanoa et tippailu on saanu täällä Suomessa jäädä... Vähän nihkeesti myös jossain Pariisin sikakalliissa ravintoloissa huvitti jättää mitään ylimäärästä. Eikös se ollu jo tarpeeks kallis? :D

    Just tänään itse asiassa aattelin taas tota tippikulttuuria ja muutamia jänniä henkilöitä, jotka ei jakanu niitä tippejä, vaan nappas röyhkeesti muka oman osansa sieltä. Tavallaan se toimi Englannissa paremmin ku siellä tipit jätettiin respaan ja sieltä ne jaettiin sit koko henkilökunnan kesken. Toki välillä sit harmitti jos sai henkilökohtasta kiitosta eikä lantin lattia itelleen...

    Mut joo, kyllä siellä Ranskassa teki ainaki kaikki ruokaostokset niillä rahoilla ja vähän jäi yli vuokraanki. Jotenki ihan hassua, että siellä se on niin iso osa palkkaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit