Osaanko enää norjan kieltä?

Norjaan paluuseen on vielä aikaa, mutta olen lähipäivinä ajautunut lukemaan blogeja, joissa kirjoittaja on muuttanut Norjaan lähiaikoina tai sinne muutto on suunnitelmissa. Norjassa norjan kielen osaaminen on tärkeää, mutta toisaalta ruotsin kielellä pärjää, jos vain ymmärtää sen, mitä norjalaiset sanovat. 

Suomessa ylioppilaskirjoituksissa ei testata kielten suullista osaamista, tästä syystä lukio-opinnoissa suullista taitoa ei painoteta. Nyt ulkomailla asuessani olen tajunnut, että vieraan kielen opiskelu on ollut melko turhaa, jos ei kieltä osaa yhtään puhua. Myönnän kyllä, että vierasta kieltä on koulussa aina hieman outoa ja ehkä noloa puhua toisen suomalaisen kanssa. 

Kun muutin Norjaan Bergeniin syksyllä 2012, en osannut puhua norjaa lainkaan. Lisäksi ruotsin kielen suullista taitoa itselläni ei ollut. Olin kuitenkin valmis ja innoissani aloittamaan norjan kielen opiskelun. Ilmoittaudun norjan kielen kurssille viikon maassa asumisen jälkeen. Tällä hetkellä olen opiskellut norjan kieltä erilaisilla kielikursseilla hieman yli vuoden keskimäärin noin 10 tuntia viikossa. Saa nähdä, millainen vaikutus tämän kevään tauolla on norjan kielen osaamiseeni. 

Ennen muuttoa olin siinä käsityksessä, että työnhaku Norjassa onnistuisi hyvin vahvalla englannin kielitaidolla. Muutaman kuukauden maassa asumisen jälkeen tajusin, ettei oikeastaan kukaan norjalainen työnantaja ollut kiinnostunut englannin kielen taidostani, ainoastaan norjan kielen osaaminen ratkaisi. 

Keväällä 2013 kävin noin kymmenessä eri työhaastattelussa ja kaikki haastattelut käytiin norjan kielellä. Norjan kielen opiskelu tuotti tulosta ja sain oman alan työpaikan toukokuussa 2013. Työ jatkui viime vuoden loppuun ja pian sen jälkeen muutin tänne Montrealiin.

Jokainen norjalainen puhuu norjan kieltä omalla murteellaan. Tästä syystä kielen oppiminen on haastavaa. Mielestäni erittäin hyvä tapa tutustua norjan kieleen, kulttuuriin, maantieteeseen ja norjalaiseen identiteetiin on NRK:n Dialektriket -ohjelma. Ohjelma on humoristinen, sen rakenne on selkeä ja siinä toistetaan asioista, mikä helpottaa ohjelman seuraamista. Mielestäni norjan kielen ymmärrys on hallussa, kun pystyy seuraamaan ja ymmärtämään Dialektriket -ohjelmaa. Ohjelma on katsottavissa ympäri maailman. 

Norjasta enemmän sitten, kun sinne taas palaan!


Norjan luonto kauneimmillaan. Paikka lähellä Hattebergsdalenia ja Rosendalia.


Kommentit

Suositut tekstit