Ruokarekkahipat meillä ja maailmalla

Helsinki

Ruokarekkatapahtumat ovat näillä näkymin rantautuneet pysyvästi Helsinkiin. Onnittelut katuruoan ystäville! Helsingin Kasarmintorilla saa keskiviikkoiltaisin klo 16-21 ostaa ruokaa suoraan pienestä rekasta. Tapahtuma on nimeltään Street Food Carnival @ Kasarmintori siis katuruokakarnevaali Kasarmintorilla. Helsingin Sanomien uutisen mukaan tapahtuman järjestäjät saivat idean ruokarekkatapahtumasta pari viikkoa sitten. Katuruokarekkojen kokoontumiseen ei varmastikaan järin suurta ideariiheä tarvita. Suurimpina kysymyksinä ovat varmasti olleet missä ja milloin.

Helsingissä on toki ollut aikaisemminkin katuruokafestivaaleja, mutta ei sentään viikottaista tapahtumaa. Tässä suhteessa Kasarmintorin tapahtumaa voidaan pitää jonkinlaisena uutuutena. Toisaalta Helsingin Teurastamolla järjestetään jo kerran kuussa torstaisin ruokarekkojen kokoontuminen nimellä Street Food Thursday ja mukana on myös DJ-musiikkia.

Alkuvuodesta Helsingissä järjestettiin Streat Helsinki EATS -tapahtuma, joka kokosi yhteen 37 katukeittiötä Helsingin ydinkeskustaan. Kaksi päiväinen tapahtuma keräsi paikalle yhteensä noin 20 000 katuruoan ystävää. Väenpaljous tapahtumassa antaa perusteita katuruoan kysynnälle. Eritoten kesällä, jolloin ruoan nauttiminen ulkona on jopa miellyttävää.

Das Truck -ruokarekka tarjoaa saksalaistyyppistä ruokaa Montrealin ruokarekkatapahtumassa.

Diners Club kantaa kortensa ruokarekkakekoon elokuun lopussa (25.-30.8), jolloin "Street food by Diners Club" -katurekkakiertue starttaa Helsingistä. Diners Clubin järjestämä ruokarekka kiertää Helsingin jälkeen Tukholman, Kööpenhaminen ja Oslon ja pysähtyy kussakin kaupungissa tietyn ravintolan eteen viikoksi. Ruokarekkaan on valittu kunkin maan tunnettuja kokkeja valmistamaan ruokia. Helsingissä ruokarekka on Muru-ravintolan edessä ja siellä kokkaa Murun Henri Alén.

Olen menossa Helsinkiin elokuussa ja selailtuani Streat Helsingin katuruokapaikkalistausta mielestäni herkullisimmilta vaikuttivat Street Gastro- ja Liesikiesi -ruokarekat. Toivottavasti ehdin siis jommassa kummassa niistä ruokailemaan.

Oslo

Norjassa ruokarekkajuttu on aika lapsen kengissä. Toukokuussa uutisoitiin, että Norjan ensimmäinen ruokarekka on lanseerattu. Kyllä katuruokaa on ennenkin Norjasta saanut (ainakin Oslossa), mutta nyt olikin kyse juuri tälläisesta stereotyyppisestä amerikkalaisesta ruokarekasta. Oslolainen ruokarekka kiertää Norjaa kesän aikana ja sen aikataulua voi seurata "Smak for Alle" -kotisivulta tai Facebookista"Smak for Alle" -ruoka- ja juomafestivaali järjestetään Oslossa lokakuun lopulla 31.10-2.11.2014 ja viimeistään siellä tämän ruokarekan voi bongata.

Edellä mainitsemani Diners Clubin ruokarekka saapuu Osloon (16.-20.9.2014) ja asiaa uutisoitiin täällä eräänlaisena maailman luokan ihmeenä. Ainakin sellaisen vaikutelman sai godt.no -sivuston artikkelista "Nordens første gourmet-foodtruck kommer til Norge". Odotukset ainutlaatuisen gourmetmakuelämyksen suhteen ovat korkealla, kun huippukokki valmistaa aidoista korkealaatuisista raaka-aineista lounasannoksen pohjoismaalaisessa ruokarekassa. Jos joku pääsee vierailemaan tässä Diners Clubin pohjoismaalaisessa ruokarekassa, kuulen innolla tunnelmia!

Tukholma

Tukholman ruokarekkojen sijaintipaikat voi bongata helposti omalta nettisivustolta stockholmfoodtrucks.nu.

Montrealin First Fridays -ruokarekkatapahtuma

Täällä Bergenissä ei siis ole, ainakaan vielä, mahdollisuutta päästä nauttimaan ruokarekan tarjonnasta. Sen sijaan ollessani Montrealissa vierailin yhdessä ruokarekkatapahtumassa ja se oli kyllä valtava. Montrealin olympiastadionin puistossa järjestetään ruokarekkatapahtuma nimeltä First Fridays joka kuukauden ensimmäinen perjantai. Seuraavan kerran tapahtuma on perjantaina 1. elokuuta klo 16-23. Tapahtumassa on ruokarekkoja noin 40 kappaletta ja ruokatarjonta vaihtelee suolaisesta makeaan, kiinteästä nestemäiseen, kylmästä kuumaan jne.


Ruokarekat reunustavat hevosenkengän muotoista aluetta Montrealin First Fridays -tapahtumassa.

First Fridays -ruokarekkatapahtuma Montrealin olympiastadion edessä.

Kävin itse tapahtumassa kesäkuun ensimmäisenä perjantaina ja menin heti kello neljän jälkeen paikalle. Silloin hevosenkengän muotoisen ruokarekkojen reunustaman alueen pääsi kulkemaan melko nopeasti läpi ja ruokarekkojen eteen ei ollut kerääntynyt vielä suhteettoman paljon jonoa. Sen sijaan noin kello kuuden seitsemän aikaan jonot ruokarekkoihin kasvoivat valtaviksi ja johonkin rekkoihin oli jopa 100 hengen jonot. Liikkuminen jonojen ja väenpaljouden keskellä oli erittäin haastavaa ja jopa ahdistavaakin. Tässä vaiheessa jonottamista johonkin ruokarekkaan en pystynyt ajattelemaankaan.


First Fridays -ruokarekkatapahtuma noin kello neljän aikaan ihanan väljää.

First Fridays -tapahtuma noin kello kuuden seitsemän aikaan.
Eteneminen oli erittäin hankalaa ja jokaiseen rekkaan oli noin 100 hengen jono

Ennen väenpaljouta pysähdyin "Au Pied au Cochon" -ruokarekan kohdalle ja tilasin sieltä vain hetken jonottamisen jälkeen pulled pork-leivän kasvisversion (kuva alle). Kasvisversio sisälsi enimmäkseen raastettuja keitettyjä juureksia, ainakin porkkanaa ja mahdollisesti lanttua, jotka oli marinoitu tulisessa mausteliemessä. Lisäksi täytteen sekaan oli heitetty muutama tofupala. Omaan makuuni leipä olisi tarvinnut kylkeen jonkin miedon kylmän kastikkeen esimerkiksi norjalaistyyppistä rømmeä tai suomalaista kermaviiliä. Ideana kasvisversio pulled porkista oli kuitenkin hauska.

Ruokarekkatapahtuma oli käymisen arvoinen. Tapahtumassa soi DJ-musiikki ja sää suosi suurimmaksi osaa iltaa. Leivän lisäksi söin lisäksi omatekoista jäätelöä, sokeria ja rasvaa tihkuvaa pullaa ja terveellistä hedelmäpirtelöä. 

Tässä vielä vuoden 2014 opas Montrealin ruokarekka- ja katuruokatarjontaan, jos jonkun kesälomamatka sinne päin on suuntautumassa ;)


Au Pied au Cochon -ruokarekan kasvisversio pulled pork -leivästä. 

"Au Pied de Cochon" -ruokarekka First Fridays-tapahtumassa

First Fridays -tapahtuman väenpaljous teki kävelemisen ruokarekkojen edustalla hankalaksi.

Sattumalta olympiastadionin puistossa oli samaan aikaan ruokarekkojen kokoontumisen kanssa "Ympäristö ja vihreä rakentaminen" -messut. Messujen 200 näytteilleasettajaa olivat kokoontuneet kuvissa taustalla näkyviin valkoisiin telttoihin. Näytteilleasettajien toiminta liittyi jollakin tapaa yhteen seuraavista: arkkitehtuuriin ja terveelliseen asumiseen, uusiin vihreisiin teknologioihin, ekologiseen maatalouteen, terveelliseen elämäntapaan, vaihtoehtoiseen lääketieteeseen tai ympäristöystävällisiin kädentöihin, muotiin ja muotoiluun. Sattumoisin olin käynyt Montrealissa maaliskuussa "Syö terveellisesti ja elä vihreästi" -messuilla ja mielestäni nämä First Fridays -tapahtuman näytteilleasettajat olivat osittain samoja.

Myynnissä oli siis erilaisia luomuruoka- ja terveystuotteita kuten kahvia, pähkinöitä, suklaata, teetä ja jogurttia ja esittelykohteina oli muun muassa aurinkovoimaa, käymälää ja turvekattoa. Lisäksi oli erilaisten siementen tunnistusta ja aurinkovoimalla toimivaa autoa sai ihastella. Erilaisia teemaluentoja sai myös mennä kuuntelemaan. Mukaan messuilta tarttui Prana merkkinen paketti niin paljon hehkutettuja chian siemeniä.

Mielestäni näytteilleasettajat monipuolistivat mukavasti ruokarekkatapahtumaan ja mahdollisesti juuri messuista johtuen ihmisiä oli tullut paikalle runsain joukoin.


Hevosenkengänmuotoisen alueen sisällä oli puistomainen alue, jossa oli nurmea, picnic-pöytiä
ja lasten leikkipaikka. Taustalla näkyy valkoisia telttoja, joissa oli messujen näytteilleasettajat. 


Ruokarekan historia

Liikkuvan ruokarekan alkupaikkana voidaan pitää Amerikan Texasia. Amerikan sisällissodan jälkeen 1800-luvun puolivälin tienoilla ihmiset alkoivat liikehtiä länteen ja erityisesti karjapaimenet lähtivät karjan mukana laidunalueilla, jotka olivat kaukana sivistyksessä ja rautateistä eli keskellä ei mitään.

Lehmipaimenten uuden tyyppinen ruokahuolto sai alkunsa, kun eräs karjatilallinen hankki itselleen vanhan USA:n armeijan vankkurin ja kunnosti sen ruoanvalmistuskäyttöön. Karjapaimenten retket saattoivat kestää muutamia kuukausia, joten ruoan oli oltava hyvin säilyvää. Perinteisiä ruoka-aineita olivat kuivatut pavut, kahvi, maissipuuro, keksit, mausteet ja muut helposti säilyvät tuotteet. Jos lihaa oli mukana, se oli kuivattua, vahvasti suolattua tai savustettua. Näin pyörien päällä liikkuva keittiö oli syntynyt.

1890-luvulla isompiin kaupunkeihin, kuten New Yorkiin, jalkaantui hevosten vetämiä ruokavankkureita, jotka tarjosivat yötyöläisille ruokaa yöaikaan. Autojen yleistyessä 1900-luvun alkupuolen jälkeen, katuruokarekkajen vallankumoukselle ei ollut enää estettä.

Ruokarekkoja on siis ollut olemassa muutama sata vuotta, eikä konseptia voida siis pitää uutena. 2010-lukua voidaan kuitenkin pitää ruokarekkojen uutena tulemisena, koska niin suuren suosion ne ovat ympäri maailmaa saaneet. Eräänlainen muutos on kuitenkin varmasti ollut ruokarekkakulttuuriin kuuluvan roskaruoan jääminen gourmetruoan jalkoihin.

Ruokarekka oikea makujekku!


Ruokarekkoja Montrealin First Fridays-tapahtumassa.

Kommentit

Suositut tekstit