Quebecin alueen parlamenttivaalit ja kevätkuvia

Quebecin alueen parlamenttivaalit järjestettiin tällä viikolla. Vaalit järjestetään yleensä neljän vuoden välein ja edustajia valitaan yhteensä 125. Enimmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan 63 edustajaa. Edellisellä parlamenttikaudella tapahtuneet poliittiset käänteet olivat mielenkiintoisia ja tämän tekstin lopussa on esitetty lyhyt historiakatsaus parlamenttivaalien tuloksiin. Quebecin alueen kaksi suurinta puoluetta ja kilpailijaa ovat Quebecin liberaalit ja Parti Québécois (PQ).

Vaalivoiton vei tällä kertaa liberaalit (70 edustajaa) ja he tulevat muodostamaan hallituksen. (Kyllä hallituksen muodostaa vain yksi puolue.) Selkein poliittinen mielipide-ero näiden kahden suurimman puolueen välillä oli varmasti heidän kantansa Quebecin itsenäisyyteen. Liberaalit kannattavat Quebecin provinssin pysymistä osana Kanadan liittovaltiota, kun taas Parti Québécois kannattaa Quebecin alueen itsenäistymistä eli siis sitä, että Quebec olisi oma valtionsa. Päämäärä voidaan jossain määrin rinnastaa Ukraina-Krim -tilanteeseen. Jos PQ olisi voittanut vaalit, edessä olisi todennäköisesti ollut kansanäänestys Quebecin itsenäistymisestä. Koska PQ:n suuntaa kohti oppositiota, saavat ranskankieliset kanadalaiset miettiä uusia mahtipontisia keinoja oman identiteettinsä tukemiseksi. 

Quebecin itsenäisyydestä on kaksi kertaa toki jo ollut kansanäänestys. Ensimmäisen kerran vuonna 1980 ja toisen kerran 1995. Vuonna 1980 itsenäisyyden kannalla oli 40,4 % äänestäjistä ja vuonna 1995 itsenäisyyden kannalla oli jo 49,4 % äänestäjistä. Voidaan siis todeta Quebecin asukkaiden olleen erittäin kahtia jaettu kansa. 

Viikonloppuna ehdittiin käydä myös Montrealissa kaupunkikävelyllä ja kyllä toivo elää, että se kevät ainakin vielä ennen kesää saapuisi. Marian B:n Montrealin aikaa -blogissa on kerrottu tarkemmin tämän vuoden Montrealin säätilanteesta verrattuna edellisiin vuosiin.


Katolilainen kirkko Saint-Denis Laurier -metroaseman lähellä.

Seinämaalaus Montrealissa.

Restaurant Chez Claudette.

Mont Royal siintää horisontissa polttavan auringon alla.

Lunta ja jäätä oli edelleen paikoitellen runsaasti.

***
Quebecin parlamenttivaalien historiakatsaus

2008 joulukuu
Quebecin liberaalit (Liberal) 66 edustajaa muodostaa hallituksen. 
Quebeciläisten puolue (Parti Quebecois) 51 edustajaa muodostaa opposition. 

2009-2011 Edustajat vaihtuvat ja/tai vaihtavat puoluetta. 

2012 syyskuu
Valta vaihtuu: Quebeciläisten puolue 54 edustajaa muodostaa vähemmistöhallituksen. 
Quebecin liberaalit 50 edustajaa muodostaa opposition.

*Vähemmistöhallitus ei toimi ja uudet parlamenttivaalit järjestetään jo kahden vuoden kuluttua.*

2014 huhtikuu  
Palataan entiseen: Quebecin liberaalit 70 edustajaa muodostaa hallituksen.
Quebeciläisten puolue 30 edustajaa muodostaa opposition. 

***

Kommentit

Suositut tekstit