Bergen - ihanan rauhallinen pikkukaupunki

Ihana olla kotona. Ensimmäisenä yönä olin todella ihmeissäni, kun mistään ei kuulunut pihahdustakaan pelkkää hiljaisuutta. Seuraavana päivänä aamupalaa syödessä oli sellainen fiilis kuin olisin ollut jollain kesämökillä, josta aukeaa merinäköala. Merinäköala meillä on mutta melko pieni sellainen, edessä olevien talojen välissä pilkahteleva. Toisessa suuntaa ikkunaa näkyy vuoria. 

Maanantaina kävin lähinnä hoitelemassa käytännön asioita mm. ilmoittaumassa työnhakijaksi NAV:n, josta lähes jokaisessa Norja-blogissa on juttua ;) Olen ollut NAV:ssa aikaisemminkin työnhakijana ja osallistunut sen tarjoamalle työnhakukurssille. Kun tänään menin tiskille, muistui mieleen yli vuoden takaiset asiat. Erityisesti se, että virkailija toteaa (varmaan joka kerta ja kaikille), että me emme sitten tarjoa täällä työtä vaan itse on oltava aktiivinen. Tosiasiahan se on, mutta kyllä tuollainen kommentti aina jotenkin masentaa. Lopputuloksena oli, että virkailija käski minua menemään kotiin ja ilmoittautumaan työnhakijaksi netissä. Onneksi menen heinäkuuksi töihin 50 % -sopimuksella, niin saan hieman lisäaikaa katsella syksyn kuvioita.


Bergenin maailmanperintökohde Bryggen

En osaa sanoa, kuinka moni suomalaisista oikeasti on kiinnostunut tulemaan Norjaan töihin tai kuinka moni on asiaa jo puoli vakavissaan harkinnut. On kuitenkin varmasti totta, että terveydenhoidon ja öljyalan työntekijöille löytyy täältä helposti töitä, mutta kyllä norjan tai muun skandinaavisen kielen osaaminen on joka tapauksessa paikallaan. Lisäksi vähemmän koulutusta vaativia töitä on tarjolla mm. päiväkodeissa ja palvelualoilla. Jos on valmistunut yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta (ja haluaa oman alan töitä) voi työnhakua mielestäni verrata vastaavaan Suomessa. Työnhakijoita saattaa olla hieman vähemmän mikä lisää hieman mahdollisuuksia, mutta toisaalta kielitaito voi heikentää mahdollisuuksia eli tulos on plus miinus nolla. 

Ollessani hieman yli vuosi sitten tällä NAV:n työnhakukurssilla oli meidän 30 hengen ryhmässämme noin 20 norjalaista ja muut olivat maahanmuuttajia mm. saksasta, venäjältä, somaliasta, englannista. Norjalaisilla työnhakijoilla oli muun muassa seuraavia koulutustaustoja: muutama arkkitehti, insinööri, sihteeri, ekonomi, humanisteja. Suurin osa heistä toki työllistyi noin 6 kuukauden sisällä. 

Saa nyt nähdä, miten meikän käy.. Voi myös olla, että yliopisto-opinnot kutsuvat jälleen parin vuoden tauon ja yhden maisterin tutkinnon jälkeen. Siitä kerron enemmän kuukauden päästä, jos paikka aukeaa.


Bryggenin edustalla on Statsraad Lehmkuhl -purjeveneen kotisatama.

Lopuksi vielä asioita, joista olin palattuani

ihmeissäni:
yöllä on valoisaa
kokovaltainen hiljaisuus
vesihanassa on vain yksi kahva
vessanpönttö oli niin korkealla
olen tainnut nähdä poliisiauton vain kerran
roskat saa viedä ulkona olevaan roskikseen milloin vaan

iloissani:
valmiiksi saaduista pyöräteistä
pehmeästä suihkusta
norjan kielestä
uudesta lähelle tulleesta lasi-metallikierrätyspisteestä
aurinkoisesta säästä

edelleen harmissani:
ulkomaalaisista perunoista (norjalaiset perunat loppuvat aina helmi-maaliskuussa ja seuraavan kerran niitä saa toivottavasti heinäkuussa?)
lähes kaikki ruokakaupat ovat kiinni sunnuntaisin

Kommentit

Suositut tekstit