Jäniksiä kirjastossa ja purjehdusta!

Nämä pari viikkoa täällä Bergenissä ovat menneet nopeasti. Olen saanut purettua noin 10 muovi- ja pahvilaatikkoa, jotka olin varastoinut kellarikomeroon Kanadan reissun ajaksi. Myös suurin osa matkalaukuista on jo purettu. Keskellä lattiaa on vielä epämääräinen kasa tavaraa, mutta toivoisin tänään löytäväni kaikille paikkansa. Pienoinen tavarakaaos alkaa päivä päivältä vähentyä.

Täällä on ollut aivan ihanan aurinkoinen sää nämä edeltävät kaksi viikkoa ja sääennusteen mukaan ainakin viikon verran vielä pitäisi aurinko paistaa ja lämpötilan olla vajaa 20 °C. Olen ehtinyt pyöräilemään paljon, nähnyt kavereita, urheillut ja katsonut hieman jalkapalloa.


Bergen on kyllä älyttömän kaunis paikka aurinkoisella ilmalla!

Yhtenä päivänä kävin kirjastossa ja vuokrasin muutaman dvd:n ja kirjan. Kaunokirjallisuushyllyjen keskellä oli erillinen "God bok" - hylly ja siitä bongasingin kolme suomalaisten kirjoittamaa romaania. Itse en ole varmaan lukenut ainuttakaan Arto Paasilinnan romaania, mutta täällä Bergenissä aina välillä joku kertoo minulle lukeneensa juuri kuvassa olevan Jäniksen vuosi -kirjan (Hårens år). Silloin, kun joku mainitsi tästä Jäniksen vuodesta googletin nopeasti, mistä kirja kertoo ja kirjan idea vaikutti minusta jokseenkin tutulta. Olin nimittäin lukenut Tuomas Kyrön kirjan Kerjäläinen ja Jänis vähän aikaa sitten. Nyt tuntuu siltä, että olin elänyt mahdollisesti jossain kirjallisuuspimennossa, koska minulle tuli silloin yllätyksenä, että Kerjäläinen ja Jänis todellakin myötäilee juurikin tätä Jäniksen vuotta. Suurimpana eroavaisuutena ilmeisesti se, että Jäniksen vuodessa toimittaja Vatanen yrittää päästä pois yhteiskunnan oravanpyörästä, kun taas Kerjäläinen ja Jänis -kirjassa romaanikerjäläinen Vatanescu yrittää kaikin tavoin päästä tienaamaan rahaa ja elää suomalaiseen yhteiskunnan tavoin. Tästä voit lukea Kirjallisena. Minna ja Luettua elämää -blogien analyysit Kerjäläinen ja Jänis -kirjasta.


Bergenin kirjaston God bok -hyllystä löytyi suomalaisia kirjoja. Miika Nousiaisen I långa loppet
(suom. Maaninkavaara), Arto Paasilinnan Hårens år (suom. Jäniksen vuosi) ja Kjell Westön Lang. 

Bergenin kirjastossa on ollut myös suomenkielisiä kirjoja, mutta koska kirjastoon oli tehty remontti, en enää löytänyt tätä vieraiden kielten kirjahyllyä, ainoastaan englanninkielisten kirjojen osaston löysin. No täytyy jatkaa etsintää seruaavalla kerralla. Dvd-tarjonta on kyllä mielestäni kirjaston parasta antia!

Kävin purjehtimassa täällä Norjassa ensi kertaa tiistaina. Olen käynyt Suomessa pari vuotta sitten purjehduskurssin. Ennen kurssia olin hieman skeptinen, kuinka hauskaa purjehtimen nyt voisi olla, mutta täytyy kyllä myöntää, että kokemus oli erittäin positiivinen. Pidin erityisesti siitä, että kurssilla purjehtimisessa oli koko ajan jotain toimintaa. Normaalistihan purjehtiminen voi olla aika simppeliä, jos tuuli on suotuisa tai leuto, niin esimerkiksi käännöksiä ei tarvitse juurikaan tehdä. Esimerkiksi juuri tiistaina tuuli oli erittäin heikko, eikä oikein päästy juuri minnekään. Pyörimme tuossa kaupungin edustassa ja nautimme kauniista maisemista ja lämpimästä auringosta. Toisaalta tälläinen aloitus oli itselleni juuri hyvä, koska tarvitsin hieman muistinvirkistystä, jotta purjehdusjutut palautuivat mieleen. Suomessa ehdin osallistua muutamaan iltapurjehduskisaankin ja ne olivat myös erityisen mieluisia, ehkä juurikin sen toiminnallisuuden takia.

Huomenna alkaa viikonlopun vietto ja suunnitelmissa olisi mahdollisesti rantalentopalloa ja grillailua. Ensi maanantaina alkaakin kesätyö kello seitsemän aamulla. Pikkasen tuo aamuherääminen jännittää.


Purjehduksen paluutunnelmia Bergenissä!


Kommentit

Suositut tekstit