Montrealin nähtävyydet - skandaaleja, uskonnollisuutta ja perhosia!

Tein pari viikkoa sitten oikein listan mitä viimeisinä päivinä haluisin ehtiä täällä Montrealissa vielä näkemään. Nähtävyyslista on tekstin lopussa. Listassa on myös pari sellaista kohdetta, joissa ehdin jo vierailla aikaisemmin keväällä. Monta paikkaa olen saanut kiertää ja nähdä. Osassa olen käynyt useampaan kertaan. Käymättä -listassa on vielä paikkoja ja osa sinne saakin jäädäkin. Ainoastaan tuo olympiastadionin torni oli sellainen, mihin olisin vielä toivonut ehtiväni, mutta vajaan 20 $:n hinta hienosta kaupunkimaisemasta ei ehkä sitten kuitenkaan houkuttele. Lisäksi tänäänkin on taidettu luvata ukkoskuuroja, joten se hienosta näköalasta.

Montrealin olympiastadionin torni

Haluan kuitenkin nostaa nähtävyyksien joukosta itseäni eniten sykähdyttäneet kohteet:


*****

1) Centre D'histoire de Montreal -museossa vierailin pari viikkoa sitten. Itselläni oli hieman sellainen fiilis, että museot alkaisivat jo hetkeksi riittää ja pelkäsin, että museo olisi ääretön ja sisältäisi paljon erilaisia pieniä historiallisia tavaroita. Edullisen hinnan (6 $) takia ajattelin kuitenkin, että siellä on parempi käydä kuin harmitella jälkikäteen ettei tullut käytyä. Yllätys oli positiivinen, kun museon perusnäyttely olikin yhdellä käytävällä, jonka varrella oli kuusi huonetta, joissa oli kerrottu Montrealin kaupungin historiasta tiettyinä aikakausina. Itse pidin siitä, että jokaisessa huoneessa sai kuunnella lapsen/nuoren kertomuksen hänen elämästään tällä tietyllä aikakaudella. Kertomukset oli pääasiassa tarkoitettu museon lapsivieraiden käyttöön, mutta niiden avulla ainakin itse sain kattavan kuvan eri aikakausien tavallisesta perhe-elämästä täällä Montrealissa.

Perusnäyttelyn jälkeen siirryin yläkertaan katsomaan olisiko siellä vielä jotakin kiinnostavaa. Yläkerran näyttelystä vasta yllätyinkin, kun vastassa oli lähes paljasta pintaa. Näyttely oli nimeltään Skandaali! Pahuus, rikos ja moraali Montrealissa 1940-1960-luvulla (Scandal! Vice, Crime and Morality in Montreal, 1940-1960). Näyttelyssä esiteltiin Montrealin yöelämää, tanssitaidetta ja tähän kytkeytynyttä rikollisuutta ja poliisin toimia. Näyttely oli erittäin mielenkiintoinen ja se sisälsi paljon videohaastatteluja henkilöistä, jotka olivat toimineet Montrealin yöelämässä 1940-1960 -luvulla. Suosittelen näyttelyä erittäin lämpimästi. Näyttely on voimassa aina vuoden 2015 lokakuuhun asti.

*****

2) Pyhän Joosefin kirkossa eli Saint-Joseph's Oratoryssä kävin edellisen kerran maanantaina. Vuokrasin itselleni bixi-pyörän ja pyöräilin Mont Royal -vuoren pohjoispuolelta kirkolle. Tällä kertaa tarkoitukseni oli kiertää ainoastaan kirkon puutarha, koska kirkon sisällä olen jo ehtinyt pariin kertaan vierailemaan. Kirkko on Kanadan suurin ja kirkon kupoli (saman tyyppisiin kupoleihin verrattuna) on maailman kolmanneksi suurin. Suuren koon pystyy kyllä ihan itsekin havaitsemaan. Kupoli on valtava niin kuin myös kirkon sisällä oleva kirkkosali. Kirkossa on myös museo, mutta siellä en milloinkaan ehtinyt käydä. Kirkko sijaitsee mäen päällä, joten kirkon pihamaalla on muutama porras kiivettävänä, jotta pääsee kirkkoon sisälle. Lisäksi ulkoportaista puiset on varattu henkilöille, jotka haluavat kiivetä portaat polvillaan. En tiedä, mistä tapa juontaa juurensa. Yhden kerran näin, kun eräs mies kiipesi portaita polvillaan. Sisälle kirkkoon päästyään kaikki saavat kuitenkin nauttia liukuportaista. Liukuportaita on noustava ylöspäin noin viisi kertaa ennen kuin pääsee suureen kirkkosaliin asti. En muista olleeni ennen kirkossa, jossa olisi liukuportaat, saatikka enemmät kuin yhdet! Kirkko on siis todella valtava.


Saint-Joseph's Oratory of Mont Royal on Kanadan suurin kirkko.
Kuvassa olevien ulkoportaiden valkoinen keskiosa on varattu polvillaan kiipeäville henkilöille

*****

3) "Butterflies go free" -perhoshuone on avoinna ainoastaan keväisin helmikuun lopusta huhtikuun loppuun. Vaikka perhoshuoneessa oli paljon väkeä ja tungosta, toi erilaisten perhosten havaitsemin omanlaistaan mielenrauhaa ja erityisesti valokuvauksesta kiinnoistuneille paikka sopii erityisen hyvin.


Kaksi Graphium agamemnon - Tailed jay - perhosta.


Danaus chrysippus - African monarch -perhonen


Papilio thoas - Thoas swallowtail -perhonen


Perhoset ruokailemassa.
Isojen täpläperhosten laji on nimeltään  Caligo sp. - Owl butterfly.

*****

Oikeasti kaikkein hienoin juttu täällä Montrealissa oli Cirque du Soleil:n Kurios-esitysmutta se onkin omaa luokkaansa ;)  


Montrealin nähtävyyksiä:

Käyty:
Montrealin nykytaiteen museo ke ilta 3,5 $ (extra alennus)
Canadian F1 Montrealin rata ilmainen kävely/pyöräreitti kisojen ulkopuolella

Käymättä:

Canadian F1 Grand Prix Montreal pe sisäänpääsy 49 $


Kommentit

Suositut tekstit